Thursday, November 10, 2016

The Girl from the Coast 2.

Gadis Pantai - Pramoedya Anantha Toer; I have been referring to this literary work a couple of times, but i have never had a chance of reading it. Not even once. I really like the title and the story. So I am reusing this title to tell the story of my late grandmother, Mariam binti Joyowarso, a 7 year old girl, whose mother died, and her father remarried. Shen then was adopted by her cousin and her sisters. They then migrated to Selangor fron Pekalongan. http://nooryahaya.blogspot.co.nz/2005/11/girl-fron-coast.html In the past week, my bother Basiron has set up a group through Whatsapp chat of the grandchildren and great grandchildren of our ancestor Haji Daud Marhakim/ Mat Karmin and Mariam Joyowarso. I am surprised that the extended family lives all over the country. Seeing names that are familiar from those old days, and new names of nieces and second and third cousins is overwhelming. Some of the asked, what was my grandfather Haji Daud look like. Well, he was tallish, even when he was ld as I remember him. He look like Uncle Rukimin Haji Daud. I was about 10 yrs old whe he died. One or two months before he died, me and my older sister visited him and grandmother Mariam. I remember him telling my sister Kak Salmiah to take care of herself, be good etc. That was basically his last sermon to my sister. A year or so before that my grandfather was hit my a car while crossing the road to the masjid at Batu Enam. He was hospitalised for a few days at Tg Karang. I remember this because I also visited him after school. He has never been healthy after that accident. As for my grandmother, Mariam, she was shortish, about 4.5 foot tall, dark complexion. She look like Auntie Nik, Rukinem Haji Daud. Last week, my brother met our cousin Asbiran bin Sarbini who lives in Kg Pandan, Kuala Lumpur. He is one of those whom we have heard of his name, but has never met in real life family cousin. When I was 6 years old, my parents took me on a bus trip to Parit Tiga, Sungai Burung Tanjong Karang. That was the first bus trip that I remember. My mother told me that Kang Yan (Asbiran) get married. It was an exciting trip, my uncle Rukimin, Auntie Normah, grandmother, Nasir and Saring, Kak Sal, Kak Salmah also came along. Uncle Sisar (Sarbini) house was a cute malay style house, painted pastel green within view from the main road. To this day I dont remember what Uncle Sisar look like, I probably have met him, but then I probably not, So I dont remember. I probably didnt pay much attention to the elders. The marriage reception was conducted that mid morning. I remember Kang Yan 'bersanding' in the front yard, close to the front stair of the house. He wore white tunic military style uniforn, just like you see one of the officer's uniform of the British Navy. Kang Yan was a robust size man, and by todays estimation about 80-90kg size, about 6 foot tall. His bride was skinnish, with skin complexion like a Chinese girl. The bride and groom also 'bersanding' inside the house, and peek through the open window. We were serve food afterward, rice and chicken curry, which was a luxury in those days. While we were eating, there was a bit of ruckus, a local boy had stepped on chicken shit (tahi lencong). I think I remember that local boy face, he was speaking Malay, skinny. Years later he was my friend in high school, Sekolah Dato Harun and Sekolah Teknik Kuala Lumpur. His name is Abdul Mutalib Ismail. Here it is, excerpt from "The Girl from the Coast" Title: The Girl from the Coast Sorry Bapak Pramoedya Anantha Toer, this is just the title, as you wrote about your grandmother. I also want to write stories told by my late maternal grandmother Mariam, and yes I don’t even remember my great grandfather’s name. She didn’t know how old she was, maybe about 6 year old, maybe older. She couldn’t tell me much about her family, only that she and my paternal grandmother, Rosni binti Mustapha are cousins. She told me that she came from town called Kalengan, by the coast of Jawa Tengah. (Later talking to Indonesian friends, they said its Pekalongan, a town on the northern coast of Jawa Tengah, I cross checked with her Ponorogo dialect, spoken by people in the vicinity). Her village was about 7 miles from town, in her own words, “from here (Batu 7) to Parit Tiga (Batu 12)”. In those days, probably circa 1925, there was weekly market in town, so her parents used to bring village produce to town. She used to tag along her parents on foot to town, starting at 1am; her parents sold village produce like tapioca etc. to buy rice and other stuff. Poverty was rife in those times, parents married off their young daughters, simply because they couldn’t afford to feed them. That year my paternal grandmother was about 16, she was married off to my paternal grandfather Kusni. (I do not know my great grandfather’s name). Another one of her cousins, Suci was married off as well. Mariam was given off to her cousin Rosni, to be taken care off by her two cousins who just got married. The bridegrooms and their young brides sailed to Port Klang on a kapal layar, sailing ship maybe about 20metres. During the voyage the two cousins, my grandmothers resign to the fact that they were leaving their homeland for good. Suci cried day and night, ruing the fact that she will never see her parents, family or her homeland ever again. It took about a week to arrive in Singapore, where they stopped for a day or so for provisions before continuing to Port Klang. From Port Klang to Tanjong Karang might have taken 2 days on kereta lembu. In those times, the government opened tracts of land in Tanjong Karang for padi and coconut. When Mariam was old enough, about 13, she was married off to my maternal grandfather, Daud bin Marhakim. Life couldn’t be better in Selangor, padi land to grow rice and coconut land for cash crop of coconut and bananas. The river also teemed with freshwater fish like sepat, keli, puyu, haruan and udang galah in those days, replenished with annual monsoon floods. According to Auntie Mariah, my grandfather used to grow tapioca and keladi on road reserve land near their house. There were a few fruit trees around their house, jambu, breadfruit and ciku among them, some of them survived until my childhood in the seventies. My paternal grandfather Kusni died when my father was 2 years old, leaving grandmother Rosni with two young children to feed, my father and Auntie Mariah, relying on the goodwill of her fellow immigrant neighbours. Presumably they were just 5 years in Selangor back then. If I could turn back time, I could have taken my grand mother Mariam on a tour back to her homeland. THE ORAL STORY kata mak, embah mariem di ambil adik angkat olih tiga beradik embah esti. embah suchi dan embah rosni. dia kecik lagi, telah ditinggal mati olih ibunya. bapaknya kawin lain. sebab itu dia merantau ikut embah esti tiga beradik. kata pakgendu bapaknya bernama joyowarso. emak kata, embah mariem tak tau nama bapaknya sendiri sebab tu masa nak buat kad pengenalan di ambil nama mustafa sebagai nama bapanya. kata pakmin embah daud bapanya matkarmin , ibunya taktau sebab neneknya mati dia masih kecil. embah daud ada empat beradik. abangnya bernama samsi. duduk di batu 9. kahwin dengan mbah esti. embah mariem tolong jaga anak embah esti. lepas tu dijodohkan dengan embah daud.lepas tu emak dan bapak dijodohkan sebab embah rosni tu adik embah esti. embah daud adik embah samsi. adik embah daud namanya embah sarmi. dulu duduk dekat rumah arbangi/ sidek/rahman. bolih jadi kalau di korek siapa joyowarso tu bolih dapat info dari sana. juga matkarmin, mustafa . bolih jadi kampung dia orang berdekatan di pekalongan. kalau ada tugu kerana ternama di pekalongan , maka bolih di selidik. tapi kalau cuma rakyat biasa . susah le. dulu pernah terdengar cerita, embah daud yang pengkor kena gigit ular tu , dan abangnya, katanya lari ke tanah melayu setelah membunuh penyamun yangmenceroboh rumah mereka. penyamun tu cuba naik ikut lubang di lantai yang bila terjongol saja kepala , arwah embah tu cekik dengan menolak tampah pada batang leher penyamun tu. sampai mati. lepas tu dia orang takut ada orang balas dendam , dia orang cabut lari. Hj Basiron says: anak embah daud. rukiah.rukimin. rukinem. kamsaton.kembarnya. lupa tanya.rukinah. saringah. supingat. abd razak. misilah. pak sarbini kawin dengan rukiah dan rukinah . yang pertama dpt kasbiran dan asmuni. yg kedua dpt asraf dan rahimah. one day i nak cari kang kasbiran. duk kg pandan.. taktau alamat.i pun tak dapat imagine rupa dia. rukinah adalah adik mak. kembar mak taktau nama. kalau taksilap dia mati kena timpa buah kelapa masa umurnya 12 tahun . atau sembilan tahun. itu pun i tak tanya dengan wak min, lupa.rukinah mati kena langgar lori masa ambil jemuran pandan kat tepi jalan besar.

Sunday, October 23, 2016

Cerita dari Hujung Dunia 1

(mungkin tajuk ni tak sesuai, nanti lah akan saya tukar pada yang lebih sedap di baca) Hari Jumaat. Ahmad biasa datang awal ke masjid untuk solat Jumaat. Jumaat hari yang sibuk baginya. Bangun seawal 3 pagi, solat tahajud dan witir, juga solat hajat. selalunya dia akan berbasikal ke masjid untuk solat subuh. Tetapi pagi itu tidak. Hujan sepanjang malam, kadangkala lebat pula. Dia kalah dengan hujan, tak sanggup berbasah lencun. Selalunya solat subuh imam akan membaca Surah Sajdah dan Surah Al-Insan. Selepas solat subuh, dia jerang lagi air untuk buat teh halia. Kemudian diambilnya naskhah Quran yang besar dari almari. Hari Jumaat kena baca Surah AlKahfi, juga Surah Yasin dan doa untuk arwah. Begitulah rutinnya setiap Jumaat, mungkin pada waktu yang berbeza, tapi target kena buat. Jumaat itu dia duduk di tempat biasa, baris depan sebelah kiri. baca Quran sementara menunggu masuk waktu. Tiba tiba kawan lamanya Din duduk disebelahnya, setelah bersalaman dan bertanya khabar, Din tanya, "kau ingat tak Rashid,orang Malaysia kawan kita dulu?" "Rashid yang mana satu ye?" Berkeriut otak Ahmad memikirkan Rashid yang mana satu. Satu Rashid orang Kota Singa. Lalu Din menunjukkan gambar Rashid dalam phone nya. "Oh aku kenal yang tu, kawan satu kelas zaman dulu." kata Ahmad. "Dia dah seminggu di hospital, brain aneurysm kata nya, pembuluh darah kat otak pecah." kata Din. Stroke. Fikir Ahmad. Dalam istilah Islam sakit angin ahmar. Baru dua hari lepas kenalannya Mitch bercerita padanya tentang pengalamannya diserang stroke dan terlantar di hospital selama 6 minggu. Dalam seminggu ini sudah dua kali Tuhan mengingatkan Ahmad tentang stroke.

"Penyakit angin ahmar (stroke) ialah penyakit mati sebahagian badan yang biasanya datang secara tiba-tiba dan sukar pula diubati. Walau bagaimana pun dengan rahmat Allah SWT kepada hamba-hambanya maka melalui Nabi Muhammad SAW, umat Islam dikurniakan doa yang sangat mustajab dan besar faedahnya bagi menjauhi penyakit tersebut. Penyakit angin ahmar ini mempunyai sejarahnya tersendiri yang telah ada semenjak zaman Nabi Sulaiman AS. Semasa baginda mengadap segala rakyatnya termasuk segala jin, manusia dan binatang, semuanya tunduk kepada Nabi Sulaiman AS. Tiba-tiba terlintas di dalam hatinya berkata siapakan makhluk Allah yang tidak mahu tunduk kepadanya. Seketika itu juga menjelma satu makhluk seperti lembaga manusia yang besar, gagah, hebat serta garang. Badannya sebesar pokok dan dikelilingi api lalu merenung tajam ke arah Nabi Sulaiman AS. Nabi Sulaiman AS terkejut dan mengeletar lalu bertanya kepada lembaga itu siapakah dia dan mengapa ia datang. Lembaga itu menjawab bahawa aku adalah Ar-Rihul Ahmar(Angin Ahmar) iaitu penyakit yang amat berbahaya dari lain-lain penyakit. Ia di beri kuasa untuk mendatangkan kesakitan kepada anak cucu Adam, termasuk boleh meresap ke dalam urat saraf, darah dan otak seseorang dan mampu merosakkan segala urat saraf sehingga menjadi hilang akal. Nabi Sulaiman AS segera mengarahkan segala jin-jin dan panglima-panglimanya agar menangkap dan membunuh Ar-Rihul Ahmar itu. Apabila jin-jin dan panglima-panglimanya berjaya menangkap Ar-Rihul Ahmar dan cuba menghapuskannya dengan sambil gelak ketawa Ar-Rihul Ahmar itu menjawab bahawa tiada suatu makhluk dan kaedah pun yang boleh membunuh dan menghapuskannya serta ia akan kekal hidup, lalu dengan segera ia menghilangkan diri. Ar-Rihul Ahmar muncul semula pada zaman Nabi Muhammad SAW, cucu baginda iaitu Saidina Hassan bin Ali pernah terkena penyakit rongga dan keluar darah. Ketika itu, turun Malaikat Jibril memberitahu bahawa Hassan terkena penyakit Angin Ahmar. Lalu baginda bertanya adakah ubat penawarnya. Jibril menjawab 'ada' lalu ghaib. Sebentar kemudian kembali memberitahu Rasulullah bahawa Allah SWT telah mengurniakan doa mustajab bagi sesiapa yang membacakannya walaupun sekali seumur hidup akan dilindungi dari penyakit angin ahmar. Baginda pun membaca doa ini, lalu Saidina Hassan pun sembuh Baginda menganjurkan kepada para sahabat agar mengajarkan doa ini kepada seluruh umat Islam.
Inilah doa yang Baginda Nabi Muhammad SAW tinggalkan untuk kita
Dah lewatlah nak kena tidur ni...nanti aku sambung balik esok.

Saturday, October 08, 2016

It has been Years....

It has been years since I wrote anything on these pages. Almost 3 years, my last post was in December 2013. A lot has happened in my life since then. One of them was that my last laptop crap out back then, and i couldnt afford to buy another one. (good excuse ha?) Well today is my birthday, and yesterday evening my wife and kids presented me with this new HP laptop. Let me keep you an update of whats happened, a wee bit. After the earthquake, our landlord told us to move out of the house that we were renting. Housing was in severe shortage back then, thousands of houses were damaged and unliveable. And we became homeless. Eventually a friend let us stay in their compound/backyard. We rented a caravan and parked it there. Aafter 3 months or so we found a house to rent again, move in there but later we found out that the landlord is a bitch.... So we had to move out again. And losing more money in the process. Thats life, deal with it. Three years later, I am still paying off the debt that we incurred during those days, and we still not even paying off a quarter of it. Our car broke down some 2 years back. We havent been able afford one since. As they say, when you are at the bottom of the hole, the only thing left for you to do is to look up.

Tuesday, December 31, 2013

Rezeki Atau Hasil Usaha?

Petikan dari Ustadz Asraff Ayob; Ada RATUSAN RIBU rakyat di luar sana yg memang setiap hari fikir positif, always try very hard utk baiki ekonomi keluarga & cari solution everyday. Mereka ini ada yg bangun 3 pagi prepare nasi lemak & kuih utk dijual paginya just nak dpt duit yg cukup2 utk byr sewa rumah aje. Ada yg kerja 20 jam sehari tp gajinya just cukup makan aje, belum dpt pun bayar hutang. Ramai yg kasi pagi makan pagi, kais petang makan petang. Mereka bukannya tak positif, bukannya tak rajin. bukannya duduk kosong sj. Tp MEMANG DITENTUKAN TUHAN, tak semua manusia bernasib baik spt kita. Ingat, rezeki melimpah yg kita nikmati bukan bermakna ia adalah dari usaha kita, tp sebab Tuhan yg nak bagi. Dan ada org yg luarbiasa berusaha di luar sana, tp Tuhan masih belum limpahkan rezekiNya kpd mereka atas hikmah yg PASTI Tuhan sendiri ketahui. Maka kita selaku manusia jgn cepat menyalahkan mereka. Kita perlu ada hati yg merasai penderitaan golongan ini yg amat terkesan bila gula naik walaupun seposen. Sebab bagi mereka sepuluh sen itu sama nilainya dgn RM100 pada perkiraan kita. MORAL : Bagi kita yg selalu berjaya & berada diatas, kita perlu sedari kejayaan itu bukan atas usaha kita tp SEBAB ALLAH YG NAK BANTU. Dlm masa sama, ada org yg AMAT KUAT BERUSAHA everyday, cuma nasib mereka belum spt kita. Ada juga org yg tak berjaya sbb salah diri mereka sendiri, iaitu tak mahu berubah & berfikiran negatif. - Bagi yg berjaya, bersyukurlah dan banyak beristighfar jikalau ada terlintas utk diskredit org lain yg belum berjaya - Surah Nasr ada kongsi tips ini. - Bagi yg belum berjaya kerana bermentaliti negatif, belajarlah tuding jari pd diri sendiri, sbb Allah pun pesan begitu : Allah takkan ubah nasib sehingga kita yg start ubah diri sendiri dlu - Surah Rakd, 11 - bagi yg belum berjaya walaupun usahanya maksimum, sy doakan Allah berkati hidup & limpahkan rezekiNya kpd anda. Allah akan gantikan syurga atas segala kesabaran & ketabahan anda.

Saturday, June 02, 2012

Di Bawah Lindungan Pohon Epal II

Quran terjemahan Abdullah Yusuf Ali dalam bahasa Inggeris itu terbiar di atas meja di tepi katil. Sudah 4 bulan Ahmad tidak membacanya, biar pun selembar. Dia terlalu sibuk, sejak tuan rumah tempat dia menyewa memberinya notis keluar. Dia lebih menumpukan masanya untuk sembahyang tahajud dan hajat setiap malam, dan membaca Surah Al-Waqiah dan Surah Al-Rahman setiap hari. Hatinya selalu risau dan gundah, tetapi setelah habis membaca Surah Al-Waqiah, hatinya kembali tenang, dan dia dapat melalui harinya seperti biasa. Ahmad membaca Surah Al-Rahman untuk mengingatkan dirinya akan nikmat nikmat Tuhan yang selama ini dikecapinya. “Nikmat Tuhanmu yang mana satu kah yang kau dustakan?” Entah mengapa petang itu hatinya tergerak untuk menyambung bacaan terjemahan Abdullah Yusuf Ali itu. Lalu dicapainya mushaf itu dan di bukanya pada lembaran yang ada penanda dari reben merah jingga. Ayat 178 Surah Ali Imran Let not the Unbelievers think that Our respite to them is good for themselves: We grant them respite that they may grow in their iniquity: But they may have a shameful punishment. (That the cup of their iniquity may be full. The appetite for sin grows with what it feeds on. The natural result is that the sinner sinks deeper into sin. If there is any freedom of will, this naturally follows, though God’s Grace is always ready for the repentant. If the Grace is rejected, the increase of iniquity makes the nature of iniquity plainer to those who might otherwise be attracted by its glitter. The working of God’s Law is therefore both just and merciful.) Ayat 179 Surah Ali Imran God will not leave the Believers in the state in which ye are now, until He separates what is evil from what is good. (The testing of good men by calamities and evil men by leaving them in the enjoyment of good things is part of Universal Plan, in which some freedom of choice is left to man. The psychological and subjective test is unfailing and the separation is effected partly by the operation of human wills, in which some freedom is allowed. But it must be effected, if only in the interests of the good.) Nor will He disclose to you the secrets of the Unseen. (Man in his weak state would be most miserable if he could see the secrets of the Future or the secrets of the Unseen. But things are revealed to him from time to time as may be expedient for him, by Apostle chosen for the purpose. Our duty is to hold fast by faith and lead a good life.) But He chooses of His Apostles (for the purpose) whom He pleases. So believe in God and His Apostles: And if ye believe and do right, Ye have a reward without measure. Ayat 180 Surah Ali Imran And let not those who covetously withhold of the gifts which God hath given them of His Grace, (The gifts are of all kinds: material gifts, such as wealth, property, strength of limbs, etc. Or intangible gifts, such as influence, birth in a given set, intellect, skill, insight, etc. Or spiritual gifts of the highest kind. The spending of all these things (apart from what is necessary for ourselves) for those who need them, is charity, and purifies our own character. The withholding of them (apart from our needs) is similarly greed and selfishness, and is strongly condemned.) Think that it is good for them: Nay, it will be worse for them: soon shall the things which they covetously withheld be tied to their necks like a twisted collar, (By an apt metaphor the miser is told that his wealth or the other gifts which he hoarded will cling round his neck and do him no good. He will wish he could not get rid of them, but he will not be able to do so. According to Biblical phrase in another connection, they will hang like a millstone round his neck (Matt. xviii 6). The metaphor here is fuller. He hugged his wealth or his gifts about him. They will become like a heavy collar, the badge of slavery, round his neck. They will be tied tight and twisted, and they will give him pain and anguish instead of pleasure.) On the Day of Judgement to God belongs the heritage (Another metaphor is now introduced. Material wealth or property is only called ours during our short life here: it then descends to heirs and heirs until it goes to the ultimate heir, the State. So all gifts are ours in trust only; they ultimately, to Whom belongs all that is in the heaven or on earth.) Of the heavens and the earth; and God is well-acquainted with all ye do. Termenung Ahmad seketika. Maha Bijaksana Tuhan, yang memberikan petunjuk dan pengetahuan. Biarpun Ahmad tahu selama ini bahawa kesusahan yang dihadapinya hanya ujian dari Tuhan, namun dia tidak tahu apakah pelajaran dan pengajaran untuk dirinya. Sekarang barulah difahami, dan pengalaman yang dilalui membuatkan pelajaran itu lebih berkesan dihati. Setiap manusia memilih jalan yang ditempuhinya sendiri, samada ke Syurga atau ke Neraka. Maha Adil Tuhan yang memberikan pilihan, dan setiap langkah yang kita lalui walaupun langkah yang silap, masih ada peluang untuk kita bermuhasabah dan bertaubat, serta kembali kejalan yang benar, jalan yang lurus. Suatu masa dulu, rakannya Husin selalu berseloroh tentang kegemarannya mengambil jalan jalan pintas yang kurang dilalui oleh pengguna pengguna kereta lain jika mahu ke sesuatu destinasi. “Apalah kau ni Ahmad, kenapalah kau ni selalu mengambil jalan jalan yang berliku, yang selok kiri, selok kanan, kenapalah kau tak memilih jalan yang lurus” sambil ketawa. Ahmad faham seloroh Husin itu ada dua makna. Memang benar hidupnya penuh liku liku, dan liku liku itulah yang dipilihnya. Dalam memandu kereta dan juga kehidupan harian, dia tidak sabar menunggu dibelakang orang lain maka selalulah Ahmad memilih jalan jalan yang kurang di lalui oleh orang lain. Lebih cepat sampai kedestinasi, asalkan tidak melanggar undang undang. Dulu waktu dia bekerja di Semenanjung dia memilih jalan cepat untuk kemajuan kerjayanya. Dia tidak menetap dalam sesebuah syarikat dan mengambil masa yang ditetapkan untuk belajar dan naik pangkat. Dia berpindah dari satu syarikat ke satu syarikat yang lain dengan kenaikan pangkat dan pendapatan yang cepat. Selain dari melakukan kerjanya sendiri, Ahmad belajar apa yang penyelianya buat, dan modal itulah yang digunakan untuk mohon jawatan yang lebih tinggi. Sedarlah Ahmad sekarang, bahawa Tuhan telah memberi gambaran yang jelas tentang golongan yang lupa tentang taubat dan keampunan Tuhan. Makin jauh terperosok kedalam kancah kedurjanaan kerana mengikut nafsu adrenalin yang membuak bernikmat seketika. Sepertinya nikmat adrenalin semasa mengambil jalan pintas ketika menuju sesuatu destinasi, nikmatnya bila sampai kedestinasi itu lebih dulu dari orang lain. Begitulah juga kita bila melakukan sesuatu yang dilarang Tuhan, adrenalin membuak, feeling high. Tetapi selepas itu diikuti oleh penyesalan, withdrawal. Kesusahan yang dialami Ahmad, dan kesempitan hidup beberapa bulan ini pernah membuatkan Ahmad merasa cemburu pada orang orang yang punya kemudahan kehidupan harian. Mereka punya tempat tinggal, dan wang yang cukup, malah berlebih untuk menyara kehidupan, sedangkan dia kadang tidak punya apa apa untuk santapan anak anaknya malam itu. Namun Tuhan mengingatkan bahawa kekayaan dan harta benda mereka itu akan jadi rantai yang menjerut dileher mereka diHari Pengadilan nanti. Maha Suci Tuhan yang memberi kenikmatan dan memberi jalan keluar pada setiap kesusahan dan ujian dari Tuhan. Tidaklah Tuhan itu memberi ujian pada kita jika kita tidak dapat melaluinya. Tidaklah Tuhan itu memberi beban pada kita jika kita tidak mampu menggalasnya. Yakinlah bahawa Tuhan sentiasa membimbing kita, dan pada ujian itu, ada peluang untuk kita untuk memperbaiki diri.

Friday, May 18, 2012

Harta Untuk Michael


SATU – Anak Papa Aotearoa

DI satu masa, di sebuah daerah perkampungan ghetto di pinggir kota ada seorang anak kecil lelaki bernama Michael. Michael ada empat orang adik beradik seibu. Dia bersekolah rendah di kampungnya, sebuah sekolah serba kekurangan yang di klasifikasikan sebagai sekolah ‘Decile 1’ oleh jabatan pelajaran negeri. Kadang kadang Michael pergi sekolah, kadang tidak, kerana dia perlu menolong ibunya menjaga adik adiknya sementara ibunya keluar rumah. Ibu Michael tidak bekerja, dia seorang solo mother. Kerajaan negeri memberi bantuan sara hidup sekadar cukup untuk makan dan sewa rumah. Michael tidak kenal siapa bapanya. Malah ibunya pun tidak tahu. Dari adik beradiknya, kakaknya yang sulung tahu siapa bapanya, seorang pemain ragbi yang kini tinggal di Gold Coast.

 Ibu Michael, Marama tidak pernah berkahwin. Masa mudanya Marama seorang yang cantik, punya bentuk badan yang menggiurkan pada lelaki. Marama tidak punya kebolehan lain yang boleh menjamin masa depan. Dan dia pun tidak pernah memikirkan tentang masa depan, yang penting adalah masa kini, keseronokan, keindahan dan ‘kuasa’nya keatas lelaki lelaki yang mengidamkan dirinya. Seluruh usahanya semasa muda ditumpukan untuk menarik perhatian lelaki yang paling ganteng, tampan dan berjaya. Maka lelaki lelaki ganteng dan tampan itu pun meraikan Marama dengan wang, kekayaan dan kesenangan. Sehinggalah Marama termengandung. Entah mengapa pada masa itu dia sangat cinta pada pemain ragbi itu. Dan bila saja Marama memberi tahunya yang dia mengandung, ahli sukan ragbi itu pun terus menghilangkan diri, pergi ke negeri lain untuk bermain dengan kelab yang lebih ulung. Untunglah zaman ini dengan adanya internet dan google. Maka bila kakak sulung Michael bertanya siapa bapanya, Marama boleh menuliskan namanya dengan betul.

Lain pula pada Michael, ibunya tidak tahu, dia tidak boleh menjawab bila ditanya. Selepas kelahiran kakaknya, ibunya sudah tidak boleh keluar berpoya poya seperti dulu. Masa dia mengandung Marama terpaksa bertungkus lumus bekerja di sebuah pasaraya untuk menanggung dirinya dan mengumpul duit untuk keperluan bayinya yang akan lahir. Kemudian bila dia sudah jadi ibu, dia sudah layak mendapat bantuan kerajaan sebagai solo mum. Duit yang sekadar cukup untuk sewa rumah dan makanan asas. Kalau dia perlukan lebih dia perlu berusaha. Bila sudah ada anak kecil, tambahan pula dengan kekangan kewangan, masa dan tiada kelulusan yang boleh diperagakan tiadalah kerjaya yang boleh didapati selain memperagakan diri. Dari situlah hasilnya Michael, juga adik adiknya yang lain hasil hubungan ibunya dengan lelaki lelaki yang kasihan pada nasib mereka.

Kesimpulannya, keturunan zuriat golongan ini mengikut rumusan Darwin “The Theory of Natural Selection of Species”. Biar pun begitu, semua makhluk Tuhan di mukabumi ini punya hak untuk hidup, menikmati keindahan dan limpah kurniaNya. Punya hak untuk sesuap roti dan seteguk susu, juga rumah untuk berlindung dari sejuk dan hujan. Tidak kira samada makhluk itu manusia, burung ataupun ulat didalam batu. Telah Allah sediakan untuk mereka rezeki dan tempat tinggal selama masih ada nyawa mereka.


DUA – Anak Emas Semenanjung

Fuad bin Hassan seorang yang terpelajar. Dia ada isteri dan dua orang anak. Anak anaknya cerdas dan pandai. Isterinya sedang menghabiskan thesis untuk PhD dalam bidang mikrobiologi. Mereka datang keAotearoa dengan biasiswa pemerintah negeri Semenanjung. Dahulu isterinya mengajar di universiti di Semenanjung, sementara Fuad menjalankan perniagaannya sendiri dalam bidang IT.  Ayah Fuad seorang pegawai tinggi di negeri Semenanjung, pengarah satu jabatan kerajaan, layak mendapat elaun itu dan ini. Mereka punya dua buah rumah di Bukit Damansara, daerah mewah di kota Lumpur. Puluhan tahun dulu, di awal kemerdekaan Semenanjung, nenda Fuad, Tuan Haji Husin adalah seorang ulama pejuang kemerdekaan yang disegani masyarakat. 
Sudah lima tahun Fuad menetap di kota Gempa. Sementara isterinya berusaha menghabiskan thesis di makmal unversiti, dan anak anaknya bersekolah, Fuad bekerja sepenuh masa di sebuah kilang di kawasan industri di pinggir kota.  Gajinya sebagai pekerja kilang setelah di tolak cukai ialah 450 dolar seminggu. Selain dari itu pemerintah negeri member bantuan untuk subsidi sewa rumah sebanyak 100 dolar, juga bantuan sara hidup untuk dua orang anaknya sebanyak 95 dolar seminggu.  Jadi pendapatan mingguannya 645 seminggu. Dia perlu membayar sewa rumah 350 dolar seminggu. Sementara itu gaji bulanan isterinya semasa bekerja di universiti Semenanjung masih berjalan. Sebenarnya dia tidak perlukan bantuan sara hidup untuk anak anaknya yang 95 dolar itu, tapi di ambil juga sebab dia layak menerimanya, lalu di simpannya dalam akaun ASB anak anaknya. Untuk masa depan anak anaknya, katanya. Sekarang, setelah lima tahun, angka dalam akaun itu sudah mencecah dua puluh ribu. Gaji isterinya dari university yang masih berjalan itu di gunakan untuk membayar rumah dan kereta mereka di Semenanjung. Sementara biasiswa dari kerajaan semenanjung pula digunakan untuk sara hidup tambahan selain gajinya. Fuad tidak pernah memberitahu Jabatan Hasil Negeri Aotearoa bahawa dia menerima biasiswa dan juga gaji university. Sudah pasti dia tidak layak menerima bantuan subsidi sewa rumah dan juga sara hidup anak anak jika hal ini di ketahui Jabatan Hasil Negeri  Aotearoa.

TIGA

Dari Surah AlKahfi
Satu masa di zaman yang lampau, Nabi Musa dan Nabi Khidr sampai di sebuah perkampungan. Mereka dapati orang orang kampung di situ kedekut dan tidak mahu melayang mereka. Secebis makanan pun tidak diberi bila mereka minta. Apalagi bila mereka mahu menumpang bermalam. Di kampung itu mereka menemui sebuah tembok yang condong hampir runtuh. Lalu Nabi Khidr pun membina semula tembok itu, membetulkan semula seperti sediakala. Nabi Musa pelik, kenapa mereka perlu membina tembok itu, sedangkan penduduk kampung itu kedekut dan sombong, dan tidak memberi  mereka makanan, sedangkan mereka penat dan lapar. Lalu Nabi Musa pun bertanya akan hal itu kepada Nabi Khidr.
“Bukankah sudah aku katakana, kau tidak punya kesabaran.” Jawab Nabi Khidr.
Disaat perpisahan, Nabi Khidr menerangkan kepada Nabi Musa bahawa di bawah tembok itu ada harta yang di simpan oleh ayah kepada dua orang anak yatim yang tinggal di rumah itu. Jika tembok itu runtuh, maka harta itu akan terdedah. Ayah kepada anak anak yatim itu adalah seorang yang saleh, dan bila anak anak yatim itu sudah besar, mereka akan mendapat harta itu sebagai Rahmat dari Tuhan dan menggunakannya kearah kebaikan.
Begitu Tuhan menjaga hak anak anak yatim dan miskin. Besarkan keburukan dan dosa pada sesiapa yang memakan hak dan harta anak anak yatim dan miskin.

Kisah Khalifah Umar AlKhattab
Satu masa dizaman pemerintahan Khalifah Umar AlKhattab. Seorang ibu miskin, suaminya mati syahid dalam satu peperangan. Mereka hidup miskin, tiada suami yang menanggung mereka anak beranak; solo mother. Anak anak menangis kelaparan, lalu si ibu menjerang air dan memasukkan beberapa biji batu kedalam periuk.  Buat menghiburkan anak anak, biar mereka tertidur menunggu makanan masak dalam periuk, sedangkan sebenarnya tiada makanan dalam periuk, hanya batu. Ibu itu merintih, andainya suaminya masih hidup, tidaklah keadaan jadi sebegitu buruk. Akan di tuntut nanti di hari pengadilan di Padang Mahsyar nanti pada Khalifah Umar, pemerintah negeri. Kebetulan Khalifah Umar selalu keluar malam hari, mengintip keadaan sebenar rakyatnya, lalu mendengar rintihan ibu tunggal itu. Khalifah Umar lalu pulang ke Baitul Mal, gudang simpanan harta kerajaan negeri masa itu. Lalu di pikulnya sendiri seguni gandum, dan dihantarkannya sendiri kerumah ibu tunggal itu. Apabila hamba Umar meminta untuk memikul guni gandum itu, Umar menjawab, “Bukan kau yang akan dibawa kepengadilan nanti, tapi Umar”.

Tiadalah bezanya antara harta pemerintah Aotearoa dan cara pembahagian hak untuk golongan miskin dan kurang upaya dengan mana mana pemerintahan berteras Islami. Pemerintahan Aotearoa mendapat hasil dari cukai dan jualan asset lalu di gunakan untuk belanja pemerintahan negeri, pertahanan, pendidikan dan sara hidup golongan miskin dan kurang upaya yang berhak mendapat bantuan kerajaan. Maka apabila golongan kaya, walaupun layak, mengambil harta dari hasil cukai, maka berkuranglah budget untuk golongan yang benar benar layak dan memerlukan, seperti Michael.
Apalah bezanya orang kaya yang mengambil bantuan sara hidup kerajaan Aotearoa itu dengan golongan yang memakan harta anak yatim.

Friday, May 11, 2012

Dibawah Lindungan Pohon Epal

Di bawah lindungan pohon epal Dingin sekali dinihari itu. Southern Cross masih terang di sepertiga langit sebelah barat. Tiga bintang sejajar lurus menunjuk kearah barat-timur, dan satu bintang terang sebaris bintang yang tengah lantas menunjuk kearah selatan. Ahmad sudah sedar sejak setengah jam tadi, pukul empat pagi. Lalu dia bangun perlahan, keluar dari caravan menuju kebilik air dan berwuduk. Kemudian dia pergi kebawah pokok epal, lalu melembarkan plastic tarpaulin yang dia gunakan untuk alas bersembahyang di atas simen kasar. Sejak dua minggu lepas dia senang untuk bangun malam mengerjakan tahajud. Malam yang sejuk, tidur di luar rumah membuatkannya terasa mahu buang air di duapertiga malam. Maka bila sudah terbangun dia gunakan sebaiknya untuk bertahajud. Selesai tahajud dia bangun lagi untuk sembahyang hajat, membaca Surah AlKafirun dan Surah Ikhlas sepuluh kali pada rakaat pertama dan kedua. Lalu dia berdoa, “Ya Allah, ampunilah dosa dosa ku, tunjukkanlah daku jalan yang benar dan yang Kau redhai, berikanlah anak anak dan isteriku hidayah dan keampunan, ampunilah kedua ibubapaku, aku ingin menjaga ibuku ya Allah, aku ingin berbakti pada ibuku. Ya Allah berilah aku kehidupan yang baik, pengakhiran yang baik dan kesihatan yang baik. Ya Allah berikah daku rezeki yang besar untuk memudahkan jalan hidupku. Ya Allah, berilah daku rumah yang baik. Rabbana atina fiddunya hasanah, wa fil akhirati hasanah, wakina azabannar. Allah hummaghfirli waliwali dayya walilmukminin wal muslimat al ahya wal amwat birhmatika Ya arhamar Rahimin. Innama amruhu idza arodasyaian ayyakulu lahu kun fayakun. Allahummasalli ala Muhammad waala ali sayyidina Muhammad.” Lalu dia pun bangkit berjalan balik ke caravan untuk tidur lagi sementara menunggu subuh. Sejak dua bulan ini hidupnya amat berubah. Dia rasa kesusahan menimpanya satu persatu. Dan kesusahan itulah yang makin mendekatkan dirinya pada Tuhan. Lalu dia bersungguh-sungguh mendekatkan dirinya pada Yang Esa. Sejak enam bulan lalu dia mula baca Surah AlKahfi setiap Jumaat, biarpun kadang tak habis atau terlepas, tapi dia tetap mencuba, dan sejak tiga bulan ini dia boleh habis surah itu setiap jumaat. Ahmad pernah terbaca satu hadith yang mengatakan sesiapa yang membaca Surah Alkahfi pada hari jumaat, maka diampunkan dan dilindungi hingga ke jumaat selepasnya. Dalam Surah AlKahfi itu, pada ayat 10, pemuda pemuda AlKahfi itu berdoa pada Tuhan, bahawa mereka tidak dapak menyelesaikan masalah yang mereka hadapi, "Tuhan kami, kami tidak dapat menghadapinya, kami serahkan kepadaMu Ya Allah" Perubahan mendadak dalam hidupnya bermula tiga bulan lalu. Masa itu Ahmad menyewa rumah di daerah Northcote. Satu hari, dia menerima surat dari tuan punya rumah yang di sewanya. Notis keluar rumah dalam masa enam minggu lagi. Ahmad mula berusaha mencari rumah sewa baru, disamping itu dia mula menjual stok alat alat ganti basikalnya dengan harga murah. Dia perlu mengumpulkan wang. Pindah rumah bererti banyak wang habis. Stok perniagaannya dihabiskan dengan lelongan murah di internet. Begitu juga perkakas komputernya dan buku bukunya. Asal habis, tak susah nak angkut bila pindah rumah. Malangnya selepas 3 bulan masih juga dia tidak dapat rumah untuk disewa. Dia terpaksa menyewa stor simpanan barang untuk menyimpan pakaian dan perkakas rumahnya. Kesusahan hidupnya membuatkan Ahmad makin mendekatkan diri pada Tuhan. DIa sudah jarang meninggalkan sembahyang tahajud, begitu juga sembahyang dhuha. Dan dia selalu membaca Surah AlWaki’ah pagi dan petang. Rakannya memberitahu, kalau selalu baca Surah AlWaki’ah, murah rezeki, namun Ahmad dapat mengurangkan kerisauan dihatinya dengan membaca Surah AlWaki’ah. Dia meneliti makna ayat ayat dalam Surah itu. Bila Kiamat berlaku, manusia akan terbahagi kepada tiga golongan; golongan kanan, kiri dan satu lagi golongan yang maju kedepan. Di pertengahan Surah itu Allah menceritakan tentang keindahan syurga, dan juga keindahan bidadari syurga yang bermata bulat. Hatinya senang, kesusahan yang dialaminya hanyalah ujian Tuhan terhadap hambaNya. Dan Tuhan tidak menguji hambaNya dengan ujian yang berat, yang tidak boleh dihadapi, dan dilalui. Bila sampai pada ayat yang menerangkan tentang azab neraka yang akan di lalui oleh golongan kiri, hatinya berkata semoga Tuhan menjauhkannya dari termasuk dalam golongan itu. “la aqiluna min sajarim min zaqqum” , mereka minum zaqqum, air panas yang menggelegak, dan air kotor dari nanah yang busuk. Hatinya berkata, tak apalah, biarlah tuan punya rumah yang disewanya memberinya notis keluar rumah, dan menyusahkannya dengan tidak memulangkan wang cagaran sewa rumah, serta tidak memulangkan nilai seminggu sewa yang dia terlebih dan tersilap bayar. Dia itu nanti akan terpaksa meminum zaqqum. Sedikit demi sedikit Tuhan bukakan rahsia disebalik kesusahannya. Ahmad berjiran dengan sekeluarga orang Rusia, suami isteri berumur lingkungan lewat enam puluhan dan anak bujang tuanya berumur lingkungan empat puluhan. Lelaki bujang tua itu seorang yang eccentric, tidak bekerja dan sengaja mencari salah orang dan melaporkan kepada pihak berkuasa tempatan. Telah berkali kali lelaki bujang tua itu lapor kepada polis tentang anak anak Ahmad yang bermain di depan rumah dan tepi jalan, hingga polis tidak peduli lagi. Kemudian dia lapor kepada pihak berkuasa tempatan tentang rumput yang agak panjang di halaman depan rumah Ahmad. Begitu pun seorang pekerja tempatan hanya datang dan setakat melihat, rumput panjang bukanlah masalah besar. Tak lama kemudian Ahmad mendapat tahu rahsia kenapa dia si beri notis. Bahawa lelaki itu pergi kerumah tuan rumah yang disewanya lalu meminta Ahmad di beri notis keluar. Apa boleh buat, Ahmad hanya boleh berishtigfar. Dia masih tidak punya cukup wang untuk wang cagaran rumah sewa baru. Masa itu Ahmad berazam untuk berusaha lebih membaiki alat alat ganti basikal dan komputer. Namun setelah dua bulan, dia masih belum dapat menyimpan jumlah yang cukup. Pernah dia bercerita tentang masalah yang dihadapinya itu pada rakannya, Wak Melan. “Banyak-banyaklah kau sembahyang hajat, rezeki kau tu ada, InsyaAllah, cuma belum sampai masanya” nasihat Wak Melan. Setiap insan didunia ini Allah telah tentukan rezeki untuknya. Masa terus berlalu, Ahmad masih gagal untuk mendapatkan rumah sewa. Sementara itu harga sewa rumah terus melambung. Bandar Gempa itu menghadapi masalah perumahan yang meruncing. 5000 lebih rumah mula dirobohkan kerana berada di red zone, kawasan yang terjejas teruk akibat gempa bumi setahun lalu. Tanahnya mendap, melorot kearah sungai, berlaku tanah runtuh atau menghadapi masalah liquefaction setiap kali berlaku gempa bumi. Sementara itu, penghuni rumah rumah yang di baiki juga terpaksa mencari rumah sewa untuk tempat tinggal sementara. Pekerja pekerja binaan dari daerah lain pula mula sampai untuk kerja kerja meroboh dan pembinaan. Mereka juga perlukan tempat tinggal. Disitulah berpuncanya masalah perumahan yang meruncing. Harga sewa rumah naik dengan mendadak. Ahmad termasuk dalam golongan yang tidak berkemampuan untuk membeli rumah, juga tidak mampu untuk membayar harga sewa yang tinggi. Dulunya masyarakat negeri itu mengamalkan sikap egalitarian. Tidak jauh jurang antara golongan yang kaya dengan yang miskin. Pemerintah negeri menetapkan kadar cukai yang tinggi pada yang berpendapatan tinggi. Hasil cukai di bahagikan kepada golongan yang di bawah paras kemiskinan, agar semua lapisan masyarakat mengecapi kehidupan yang normal, ada rumah untuk tempat berteduh, kemudahan pelajaran hingga ketahap tertinggi dan sara hidup untuk keperluan seharian. Hasil negeri, samada dari cukai pendapatan rakyatnya, cukai perniagaan dan dividen perniagaan kerajaan digunakan untuk melaksanakan khidmat kerajaan kepada rakyatnya dan menampung sara hidup rakyat yang perlu ditanggung oleh masyarakat, iaitu golongan kurang upaya dan tidak berpendapatan. Begitu juga golongan tua dan fakir miskin. Setiap rakyat punya hak untuk sesuap roti dan seteguk susu, rumah untuk berteduh dari hujan dan salji musim sejuk, juga pelajaran yang asas untuk kanak kanak. Untuk menampung semua itu, cukai pendapatan dan cukai servis ditetapkan pada kadar yang tinggi. Keuntungan dividen dari hasil perniagaan syarikat syarikat kerajaan yang berniaga secara monopoli dalam bidang telekomunikasi, perkapalan, pengangkutan dan elektrik banyak menyumbang kepada hasil negara. Namun sekitar tahun 80an dasar Thatcherism banyak mempengaruhi pemerintahan waktu itu. Harta harta awam, yang terkumpul hasil titik peluh dan cukai rakyat terdahulu di ‘bundle’kan dalam bentuk syarikat syarikat besar, lalu saham sahamnya dijual. Hasilnya digunakan untuk mengurangkan cukai pendapatan yang tinggi pada waktu itu. Dengan kebolehan menurunkan cukai, maka Parti Buruh yang memerintah waktu itu dapat memenangi pilihanraya berulangkali. Bila ekonomi merudum, hasil cukai pun menurun, akibatnya kerajaan tidak dapat menampung perbelanjaan harian. Bukan sahaja perbelanjaan kerajaan mesti dikekang, malah bantuan untuk golongan yang kurang upaya dan miskin terpaksa dihentikan. Dibawah lindungan pohon epal Daun daun kuning layu berguguran Dingin dan basah hujan turun lembut di musim luruh Langit cerah warna kuning dan ungu aurora australis Seterang bintang bintang Southern Cross Bagai mengingatkan manusia; bahawa kehidupan ini hanya menuju satu arah Selatan, kebawah, six feet under. Harta, kekayaan itu semuanya hanya pinjaman Kesenangan, keindahan hanyalah bayang bayang dan mirage Ilmu dan pengetahuan akan berguna selagi masih ada otak untuk memanfaatkan Maka manfaatkanlah nikmat yang telah dipinjamkan, diberikan Kerana semuanya akan di tarik balik, samada kita sedar atau pun tidak. Samada kita rela ataupun tidak. Redhalah, semoga Tuhan meredhaimu. Ahmad masih ingat kata kata Wak Melan satu hari ketika mereka berbual tentang harta. “Harta dan duit itu hanya pinjaman, kalau Tuhan nak tarik balik, Dia tarik balik melalui anak anak kita, kadang kita mengalami kemalangan yang perlukan banyak duit. Jadi kalau nak cara yang paling selamat untuk simpan duit, pinjamkan saja pada Tuhan. Pasti Tuhan akan pulangkan balik dengan berganda.” *sila baca nota dibawah. Sejak akhir akhir ini Ahmad didatangi kawan kawannya meminta bantuan. Alhamdulillah Tuhan menghantarkan mereka kepadaku, bisik hatinya. Hinggalah dia tidak punya apa apa. Semoga Tuhan menggantikan dengan yang lebih baik. Dan dia yakin tentang itu. Maha Suci Tuhan, yang Maha Kaya dan Maha Adil, jauh dari sifat sifat manusia, yang tidak berhutang mahu pun memberi hutang. Kata kata di atas adalah kiasan semata mata. Hendaklah kita fahamkan bahawa janji Tuhan itu benar, Tuhan telah berjanji jika kita bersedekah di jalan Nya, beramal ibadah harta benda, maka akan di ganti olehNya dengan berkali kali ganda.

For those who give in Charity, men and women, and loan to Allah a Beautiful Loan, it shall be increased manifold (to their credit), and they shall have (besides) a liberal reward.