Thursday, February 28, 2008

Rezeki oh Rezeki, what is rezeki?


I was reading this blogpage earlier, and read abourt one Cik Tam who doesnt have pewaris harta yang melambak...


I have been meaning to write about rezeki for the past 3 months, as usual, always dont have time and dont have enough idea to write.

First of all, my apologies for writing in English... not that I cannot read and write in Bahasa Melayu, but I am thinking in English.

Also my apologies for for writing lintang pukang... I will write as the idea comes out of my brain..

Quote Mejar(B) Mazlan from Brunei,"bila manusia itu sudah 40 hari didalam rahim, dia sudah bernyawa. Rezeki nya, hidupnya dan matinya itu sudah ditentukan di Loh Mahfudz (betul ka aku eja ni?)."

Quote arwah bekas Mufti Selangor Dato' Haji Ishak Baharom, "Teringat aku kata kata arwah guru ku, kamu tak perlu bersusah payah mencari rezeki, kamu hanya perlu belajar dan berusaha untuk rezeki, kerana rezeki itu sudah ditentukan."

Quote Suhaimi Md Yasir, "Rezeki itu Allah bagi ada tiga macam, dan kita tak selalu nya dapat semua tiga. Satu, harta, makna nya hidup senang banyak harta dan gaji besar. Kedua anak anak yang soleh. Kadang orang ada banyak anak, itu rezeki tu. Kalau tak ada anak, dah nak buat macam mana. Yang ketiga ilmu yang boleh dimanfaatkan. Selalunya Allah tak bagi semua tiga tu."

For non Muslim, (atau orang kafir dalam bahasa melayu) the rule is simple, just work hard rezeki akan Allah beri sebanyak yang dia mahu.

BUT for a Muslim the rule is more!
A muslim must work hard for his rezeki, ie berusaha. And berdoa minta kepada Allah. And for the rezeki yang Allah beri, a portion of it belongs to the poor dan yang memerlukan. Never forget that. A Muslim must give some to charity, as a sign that we thankful to Allah for what Allah has given, semoga Allah menambah rezeki kita.

Perihal rezeki ilmu.
There are some people that Allah given rezeki in the form of ilmu dan skills, so that is Allah test for him or her so that he or she can manfaatkan ilmu and skills for his bekal kealam kubur nanti.

Perihal rezeki harta.
This either a good job that bring in a lot of money, 5 figure, 10 figure or a lot of money that he has... would he spend in the way of Allah or the other way. please remember that semua di dunia ini hanyalah pinjaman. Kesihatan, harta, anak anak, isteri everything. So kalau banyak duit tu... belanjakan lah kejalan Allah.. selagi masih boleh belanjakan ke jalan Allah. Kalau kat kubur nanti dah tak boleh buat dah.

Perihal rezeki anak anak.
Kalau anak anak tu soleh.., InsyaAllah nanti mereka akan doakan kita bila kita sudah tiada dimuka bumi ini.

Bersyukurlah kita dengan rezeki yang Allah beri, dan jangan sekali kali menolak rezeki..takut takut nanti Allah akan kurangkan rezeki kita.. habis dah bagi tak mahu...
Rezeki tu datang dalam berbagai bentuk, bukan wang ringgit sahaja.
contoh;
kerja, duit orang bagi, makanan, kesenangan, isteri, anak anak..ish patut tulis..isteri2.
Maka sayugialah diingatkan, sebahagian dari rezeki yang Allah beri itu kepunyaan orang miskin. Berapa besar portion dari rezeki itu untuk kita beri kepada orang miskin, (dan lain-lain yang berhak seperti isteri2 kita, anak anak, ibu bapa, saudara mara, jiran tetangga) itu terpulang kepada hati kita.

Alahai kalau kedekut.. 10 sen pun berkira.
Haruslah diingat lagi kedekut, lagi sempitlah rezeki kita.

4 comments:

ja-anuar said...

Tetiba teringat I read somewhere, Rasulullah saw pernah bersabda yg maksudnya lebihkurang, umat baginda bukan diuji dgn kesusahan tetapi dgn harta-benda...BTW, when I said 'harta hang yang melambak2' tu I didn't mean Hotel Hilton kat mana2.. sj nak ngusik Cik Tam je...

fudzail said...

salam yahaya
kalau dalam NZD200k boleh beli rumah apa kat ch-ch or lincoln area?
Sedang timbang2 mahu sambung master kat lincoln.....kalau tiada aral dan rezeki....mahu cuti setahun.....serabut dah dengan dubai

nooryahaya said...

waalaikumsalam,
http://www.trademe.co.nz/Trade-Me-Property/Residential-Property/Houses-for-sale/auction-143144423.htm?key=1245913

ramai student sini dah dapat PR you tau. jadi student post grad, bila apply dpt.

to be honest with u, property prices here is falling. coz interest rate at 9-10% and a few devt comp dah bankrupt. its expected that prices might fall by 10% in the next 3 yrs.

fudzail said...

TQ...sedang apply buat master in environment/sustainability....out of my field but looking forward for quiet but active outdoor life...january intake...hopefully the currency exchange is better by then, also applying in USA, canada and UK...but NZ has a sentimental value...would like to actively write as well....NZ gives more inspirations...he he